SOLKNet VAN FACE tot VIDEO

Van voorzitter Marlene

In deze onwerkelijke tijd, waarin Nederland zowat stil staat, willen wij als SOLKNet bestuur onze ervaringen met jullie delen. Het face-to-face contact, een van de meest waardevolle aspecten in cliënten/patiënten contacten, is sinds afgelopen maandag alleen bij hoge uitzondering en alleen met een getekende verwijzing toegestaan. Tijd voor verandering van therapievormen. Hoe gaan jullie daarmee om? Ook al overgestapt op beeldbellen, wat zelfs met terugwerkende kracht vanaf 1 maart door zorgverzekeraars wordt vergoed? Het is wennen èn een mogelijkheid om toch patiënten te blijven behandelen. Miranda en Enny schrijven hieronder over hun eerste ervaringen, voor ons als PST.

Van bestuurslid Miranda van der Burgt: SOLK-behandeling via videoconsult kan dat wel?

Een paar weken geleden had ik me nooit kunnen voorstellen dat ik een bericht zou schrijven over een SOLK-behandeling via videoconsult. Maar toen had ook nog niemand van COVID-19 gehoord. Intussen is er veel veranderd en zit half Europa in een lock-down. Gisteren riep minister Van Rijn (Medische Zorg) alle paramedici nog specifiek op om zo veel mogelijk middels videoconsult te gaan werken.

“Gemakkelijker gezegd dan gedaan, zeker bij een SOLK-behandeling” is een logische reactie. Ik ben er echter toch mee aan de slag gegaan en moet zeggen dat mijn eerste ervaringen zeker niet tegenvallen. Ook mijn patiënten reageren positief.

Face-to-face behandelen is beter en gemakkelijker, maar ook middels een videoconsult kunnen we een hoog niveau behandeling bieden. Patiënten geven me terug dat het lijkt dat we “gewoon aan tafel zitten”. Ook merk ik, dat ik zelf nog steeds de kleine hints herken en daarop kan inspelen. Sterker nog, door een patiënt zijn/haar eigen camerabeeld groot te laten bekijken, kan hij/zij dit ook zelf waarnemen, net als kijken in een spiegel.

Natuurlijk ben ik ook tegen zaken aangelopen. Intussen heb ik al aardig wat uurtjes besteed aan Clickdoc en videoconsult. Al doende leert men en een aantal tips wil ik graag met jullie delen:

  • Zorg voor een volle accu van je telefoon, tablet of laptopapparatuur, of liever nog een directe stroomverbinding. Het videoconsult vraagt veel batterij.
  • Zorg voor een goede wifi-verbinding in de ruimte waar je aan het werk bent.
  • Zorg voor een professionele/opgeruimde achtergrond. Je patiënt ziet de ruimte waarin je werkt.
  • Bij het verzenden van een toegangscode aan een patiënt via SMS, moet het telefoonnummer beginnen met “0031”(voor Nederland).
  • Investeer bij het eerste videoconsult van een patiënt, door samen telefonisch de stappen m.b.t. aanmelden en opstarten te doorlopen.
  • Zoek vooraf verschillende cameraposities/locaties om je apparatuur te plaatsen, zodat je vanuit verschillende posities iets kunt laten zien/doen. Dit gebeurt normaal ook in een behandeling, zeker bij therapeutisch lichaamswerk.
  • Hou rekening met lichtinval (licht van achteren zorgt voor slechter beeld).
  • Wanneer je tijdens de behandeling even iets opschrijft of intoetst kan het zijn dat je meer moeite hebt om het non-verbale gedrag van de patiënt te blijven volgen. Bij fysieke aanwezigheid van de patiënt zie je hem/haar toch nog ‘in je ooghoeken’. Daar moet je rekening mee houden.
  • Probeer natuurlijk over te komen in je eigen houding en beweging. Veel mensen hebben bij een videoverbinding de neiging ‘in het scherm te kruipen’ en/of hard te gaan praten.
  • Blijf zelf niet te statisch wanneer je een videoconsult houdt. Blijf op een natuurlijke wijze bewegen (gebruik ook veel handgebaren en mimiek om het gesprek te ondersteunen), ook tijdens een gesprek, dat maakt het contact prettiger.
  • Wanneer je iets tekent voor je patiënt en dit wilt laten zien, doe dat dan met een zwarte stift op een witte achtergrond. Dit wordt het duidelijkst weergegeven op een beeldscherm.
  • Je mag achterover leunen, zoals ook bij de behandeling, achterover leunend in eigen ontspanning en kracht betrokken bij de ander.
  • Clickdoc heeft aanpassingen gedaan waardoor de capaciteitsproblemen van afgelopen maandag verholpen zijn.
  • Er zit ook een chatfunctie in Clickdoc, vooral bij een trage verbinding is dit handig om aan te geven over te stappen op telefonisch contact.

Al met al heb ik nog steeds plezier in mijn SOLK-behandelingen en zijn mijn patiënten nog steeds enthousiast over de vorderingen die ze maken. Ook nieuwe patiënten ervaren de behandelingen middels videoconsult als positief. Desondanks kan ik niet wachten totdat ik de patiënten weer real life kan zien. Niet alleen omdat dat het behandelen gemakkelijker maakt, maar ook omdat we de Coronacrisis dan een heel eind onder controle zullen hebben.

Mocht je nog vragen of andere tips hebben, neem dan contact met me op: miranda@cesarhorst.nl.
Voor onze website zijn we benieuwd wat jullie ervaringen zijn met videoconsult. Die willen we graag met elkaar delen.

Van Enny Versteeg: SOLK behandeling: van Face naar Videoconsult, wat kan er veel!

Aangestoken door het enthousiasme van Miranda, heb ik nu twee dagen 17 videoconsulten gedaan en ook ik ben enthousiast. Je kunt een heel goed gesprek hebben, lichaamstaal zien, hints oppakken, psycho-educatie geven, zittende wortel- en ademhalingsoefeningen doen, visualisatie-oefeningen, staande Ki oefeningen, zittende ontspanningsoefeningen, ACT oefeningen. En wat mij grappig genoeg echt is opgevallen: Op je laptop zie je lichaamstaal nog veel beter. Ik laat bijvoorbeeld mensen in hun handen zitten, handen 1 voor 1 weghalen, wortelen, buikadem, en WAUW dan zie ik nu nog veel duidelijker hoeveel meer ontspannen ze zitten. Dat geef ik dan ook direct terug, waardoor het enorm bekrachtigt. Ook mijn betrokkenheid in mimiek en gebaren doet nu nog veel meer. En in het RET formulier heb ik links met rode stift een ‘min’ gezet en rechts met groene stift een ‘plus’. En dat houd ik dan voor de camera en wijs aan en leg uit. Mijn patiënten zijn er heel blij mee.
Ik bel patiënten en geef hen de keus: https://videoconsult.clickdoc.nl introduceer ik met: “door NZa goedgekeurd, AVG proof en bedoeld voor artsen en BIG geregistreerde therapeuten”. Heel betrouwbaar dus. De meeste patiënten willen dit graag en sommigen niet, ook prima. Bornse huisartsen hebben ons al laten weten blij te zijn dat wij dit aanbieden. Hiermee kunnen we hen ook ontlasten.
Belangrijk is wel: een goede Wifi verbinding, zoals Miranda schrijft. Een puber op zolderkamer met Wifi op de begane is soms schokkerig. En als de cliënt jou via mobiel ziet, een schoon scherm en niet een scherm dat vol make-up zit.

We houden jullie op de hoogte, dus er zullen nu wel wat meer Nieuwsbrieven volgen.
Sterkte allemaal en zorg voor je veerkracht!