Cliëntervaringen

Onderstaande ervaringen en testimonials zijn geplaatst met toestemming van de cliënten. De namen en locaties zijn geanonimiseerd.

Kristel

Een leven zonder pijn. Na 9 jaar dacht ik niet dat dat voor mij nog weggelegd was. Totdat ik begon met Psycho Somatische Therapie op basis van de Cesar therapie.

Tot voor kort was mijn leven ingedeeld van voor het ongeluk (in 2004) en daarna. Daarna was namelijk niets meer hetzelfde en niets meer vanzelfsprekend. Altijd pijn waarmee ik maar moest leren leven. Maar hoe wist ik niet, dus ging ik gewoon door met mijn leven zoals ik altijd had gedaan, maar nu met pijn, heel veel pijn. 24 uur per dag , 7 dagen per week. Om de paar jaar begon ik weer een intensieve zoektocht naar degene die mijn pijn kon verlichten. Fysiotherapie, osteopathie, acupunctuur en zelfs een magnetiseur en een semi-klinische behandeling in Het Roessingh. Maar de pijn bleef. Soms was er verlichting van de pijn, maar die ging nooit helemaal weg en kwam altijd weer terug.

Afgelopen najaar had ik weer zoveel pijn dat ik er voor de zoveelste keer niet meer tegen kon. De huisarts verwees me door naar Psychosomatische Therapie in de Cesar praktijk. Ik begon sceptisch aan de behandelingen. Maar al snel bleek de insteek anders te zijn. Er werd gekeken naar oorzaken. Ik begon verbanden te zien. Leerde wat ik zelf kon doen. Leerde weer op een goede manier bewegen. En dat was het begin van de ommekeer. Na ruim een half jaar is de pijn nagenoeg geheel verdwenen en doe ik alles weer. Ben ik weer in kracht aan het opbouwen en word ik weer sterk. Sterk zoals ik voor het ongeluk ook was.

Het lijkt een klein verschil door in plaats van naar de gevolgen naar de oorzaken te kijken, maar het resultaat is groots.

Kristel, Alle therapeuten gehad, juni 2013

Over Kristel is een boek geschreven: Alle therapeuten gehad

Conny

Een druk gezin, een drukke baan, de zorg voor mijn dementerende vader, een aantal ingrijpende gebeurtenissen, in combinatie met een groot verantwoordelijkheidsgevoel en perfectionisme zorgden ervoor dat zich een aantal klachten openbaarden die steeds heviger werden. Ik kwam in de bekende neerwaartse spiraal terecht.

Gevoelig voor migraine ben ik al vanaf mijn puberteit maar met medicatie was het te doen. Toch nam de frequentie de laatste jaren toe. Heel geleidelijk werd het niet alleen af en toe migraine maar gaf mijn lichaam steeds meer signalen af dat er iets niet goed ging. Zo kreeg ik nek- en schouderklachten in dusdanige mate dat die steeds vaker een trigger werden voor het ontwikkelen van migraine. Geen dag was er bijna meer waarop ik mijn nek, schouders en hoofd niet voelde. Ik zette (onbewust) mijn bovenlichaam “vast” en had een veel te hoge ademhaling. Ook het slapen ging slecht. Erg gespannen en onrustig waardoor ik s ‘morgens al doodmoe opstond. Ik wist dat er iets niet goed ging maar was niet in staat dit zelf te veranderen.

Alleen fysiotherapie, waarbij nek en schouders werden los gemaakt, was niet voldoende. Er moest structureel iets veranderen in mezelf. In mijn denken en in de manier waarop ik om kon gaan met mijn (vaak stressvolle) situaties en mijn lichaam. De situatie zou niet veranderen, dus ik moest veranderen.

Zo ben ik terecht gekomen bij psychosomatische oefentherapie.

Wat ik heb geleerd, is het me bewust worden van de combinatie lichaam en geest en de invloed die ik daarop zelf kon uitoefenen. Het leren ademhalen op de juiste manier. Leren om ieder lichaamsdeel aan te spannen en weer te ontspannen. De grootste eyeopener was het leren aanspannen van afzonderlijke spieren in mijn nek. Als ik ze kon aanspannen, kon ik ze dus ook ontspannen. Ik voelde daardoor veel beter wanneer ik mijn nek en schouders gespannen hield. Een teken om ze los te laten.

Het loslaten ging verder. Ook in situaties moest ik leren loslaten. Leren dat ik niet verantwoordelijk ben voor het welzijn van een ander. Leren dat de wereld echt wel doordraait zonder dat ik er bovenop zit en de touwtjes in handen houd. Kortom, tijd voor mezelf nemen. Zorgen dat ik weer energie krijg, in plaats van dat alles me energie kost.

Het bewust worden van het bovenstaande, heeft ervoor gezorgd dat ik voor het overgrote deel van mijn klachten af ben. Onvoorstelbaar dat deze vorm van therapie zo’n verandering teweeg kan brengen. Ik heb weer energie, kan de situatie waarin ik zit veel beter aan omdat ik kan relativeren, me kan ontspannen. Mijn medicijngebruik is minimaal. Kortom, ik ben weer in balans.

En het mooie is: Moest ik in het begin heel bewust loslaten, ontspannen en op de juiste manier ademen, het gaat nu vanzelf. Het is een deel van mijzelf geworden. En heb ik nog eens migraine of last van mijn nek, dan mag dat. Ook daar ga ik veel meer ontspannen mee om. Ik weet nu op welke manier ik er dan het beste op kan reageren. Gevolg: Het verdwijnt sneller. Het cirkeltje is rond!

Conny, mei 2015