Hierbij CORONA berichtgeving nummer 2 van het SOLKNet bestuur.
Het positieve, enthousiaste flow-virus over videoconsultatie van bestuurslid Miranda heeft inmiddels, met een besmetting van 1 op 5, het hele bestuur van SOLKNet aangestoken. Dit laat onverlet dat we snakken naar het moment dat we onze patiënten weer face to face kunnen zien en aanraken!! Maar tot dat moment geldt:
In deze Coronacrisis kunnen wij niet MET patiënten zijn,
maar kunnen wij er wel VOOR patiënten zijn.
Declareerbaarheid videoconsultatie
M.b.t. de declareerbaarheid van het videoconsult heeft het SOLKNet bestuur contact opgenomen met de Nederlandse zorgautoriteit. Antwoord van de NZa:
CITAAT:
“In uw e-mail van 26 maart 2020 vraagt u of u de volwaardige psychosomatische behandelingen via videoconsult op de specialisten code kunt declareren.
Dank u wel voor uw vraag. In de gehele paramedische sector, dus ook bij de psychosomatische oefen- en fysiotherapie, geldt momenteel dat het niet uitmaakt of de zorg digitaal, telefonisch of fysiek plaatsvindt. Dit betekent dat u zorg op afstand ook in rekening kunt brengen zonder dat hiervoor een speciale prestatie bestaat. U kunt gebruik maken van de reguliere prestaties om digitale zorg te declareren.”
EINDE CITAAT.
Advies dus, gewoon je psychosomatiek prestatie gebruiken.
Tekst suggestie voor berichtgeving naar huisartsen en patiënten over videoconsultatie:
In deze Coronacrisis kunnen wij niet MET patiënten zijn,
maar kunnen wij er wel VOOR patiënten zijn.
Wij behandelen middels videoconsultatie van Clickdoc (van Compu Group Medical), een speciaal voor de zorg ontwikkelde applicatie, welke is goedgekeurd en aanbevolen door de NZa. Met dit videoconsult kunnen wij een volwaardig consult op afstand geven. Het is een beveiligde applicatie, waarin wij de patiënt uit een virtuele wachtkamer ophalen. De interventies van de psychosomatiek therapie lenen zich goed voor videoconsultatie: inzicht- gevende gesprekken, psycho-educatie, cognitief gedragstherapeutische interventies, adem- en ontspanningsoefeningen en mindfulness. Tijdens het videoconsult heeft de therapeut de patiënt duidelijk in beeld, ziet de lichaamstaal goed en kan hints naar stressoorzaken goed oppakken. De therapeut kan hiermee een volwaardige behandeling geven. En patiënten blijken er in deze tijd heel erg blij mee te zijn. Velen hebben nu zichtbaar meer stress en klachten en behoefte aan ondersteuning en therapie.
Tekst voor behandelingen Slaapoefentherapie:
Middels videoconsult is ook de Slaapoefentherapie /Cognitieve Gedragstherapie Insomnia goed over te brengen. De ervaring is dat de psycho-educatie en ‘gedachten over de slaap’ goed te coachen zijn via een videoconsult. Aangezien de Slaapoefentherapie werkt met EHealth, ontvangen de patiënten audio bestanden om thuis ontspanningsoefeningen te kunnen doen. Met deze werkwijze kan de slaapbehandeling in tijden van Corona gelukkig zo optimaal mogelijk blijven.
Tekst voor behandelingen algemene oefentherapie:
Videoconsultatie kan ook in behandelingen algemene oefentherapie mogelijkheden bieden: Oefeningen kunnen via videoconsult worden gegeven, zodat patiënten kunnen blijven oefenen en bewegen. Daarnaast kunnen tips en adviezen worden gegeven en kan worden meegekeken hoe patiënten hun thuiswerkplek hebben ingericht, en hoe ze allerlei andere dagelijkse bewegingen uitvoeren. Op verwijzing van de huisarts kan op het praktijkadres van de therapeut worden behandeld, met de noodzakelijke aanpassingen volgens de laatste richtlijnen van het RIVM en de overheid.
Nodig voor videoconsultatie via Clickdoc:
Wat de patiënt nodig heeft voor videoconsultatie is: een laptop of tablet, met camera en microfoon, met een stabiele Wifi of vaste internetverbinding, met normale internetsnelheid en met voldoende accu, of aansluiting op stroom van het apparaat. Liefst Chrome internet, Firefox werkt echter ook en MacBook met Chrome werkt ook. Smartphone telefoon (Android) werkt heel goed, maar IPhone 7 werkt inmiddels ook. Men werkt er aan om deze Clickdoc applicatie op alle IPhone ’s te laten werken. Headset of oortjes kunnen het stemgeluid prettiger en duidelijker maken. Een rustige omgeving en neutrale achtergrond is aan te raden.
Face to face starten
Indien nieuwe patiënten liever willen starten met een face to face eerste consult, dan kan dat op verwijzing van de huisarts op het praktijkadres van de therapeut, met alle veiligheids- en hygiëne maatregelen volgens de overheid en het RIVM.
Samen sterk met NFP en VvOCM:
SOLKNet heeft het initiatief genomen om haar proactieve acties te delen met NFP en VvOCM. Zo inspireren en versterken wij elkaar in SAMEN STERK
NFP en Platvorm VvOCM gaan hier graag in mee.
Veilige, AVG proof applicaties voor videoconsulten:
• Clickdoc (van CMG, Compu Group Medical)
• E-zorg
• KPN zorgmessenger
• Physitrack
• Vtell/Vcare
• Weseedo
• Zaurus
Niet veilige applicaties:
• Skype (consumentenversie)
• Zoom (consumentenversie)
• Whasapp
• Facetime
Nawoord en ervaringen van Miranda en Enny:
Miranda: Het werken met videoconsult is voor sommigen een drempel, voor zowel therapeut als patiënt. Graag deel ik enkele van mijn ervaringen: Ook met patiënte van 72 jaar heb ik met videoconsult gewerkt. Dat lukte. Ze voelde zich trots en straalde, toen we samen de stappen om te starten met videoconsult van clickdoc hadden doorlopen. Persoonlijk voel ik me vaak geraakt wanneer ik met mensen in gesprek ben. Bijzonder om te voelen dat dit diepe intense contact ook met videoconsult mogelijk is.
Enny: Mijn aan huis behandelingen bij mijn 88 jarige patiënte doe ik nu via videoconsult op haar mobieltje. En oh, wat is ze hier blij mee. Medicijn tegen eenzaamheid. Depressief rakende pubers zijn ook blij met videoconsultatie op hun telefoon. Jonge mensen schakelen makkelijk over naar videoconsult. De 50plus groep heeft soms enige begeleiding nodig.
Graag weer tot een volgend bericht!
Bestuur SOLKNet.