Young schema questionnair

Welkom op het SOLKNet Forums Sparringplein Young schema questionnair

Dit onderwerp bevat 2 reacties, heeft 3 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Enny Versteeg 2 jaren, 10 maanden geleden.

 • Auteur
  Berichten
 • #565

  Ik ben aan het stoeien met de schema vragenlijst. Er zijn 2 manieren om te beoordelen, de oorspronkelijke en die van Rijkeboer.Ik heb een meting gedaan bij een patiënte en daarbij komt bij de oorspronkelijke berekening zelfopoffering boven het afkappunt. En kijk ik naar de gemiddelden volgens Rijken, dan komt perfectionisme boven het afkappunt. Hoe ga ik dit interpreteren? Heeft deze persoon van beide iets teveel of heeft een van de 2 de sterkste voorkeur om te kiezen?
  Bij de oorspronkelijke staat ook dat meestal afkappunt 5 gekozen wordt, maar op basis waarvan kies je dat?
  Ben benieuwd naar jullie ervaringen

  groet,

  Marga

 • #579

  Beste Marga,
  Ik heb zelf geen kennis of goed oordeel over de Young Schema Questionnair. Ik verlaat me op Enny’s kennis. Maar ik vind het prachtig dat je deze vraag stelt, want hiervoor is het Sparringplein bedoeld.

  Marten

 • #777

  In de Young Schema Questionnaire staat uitleg onder het eerste tabblad ‘Hulp’.
  Bij de oorspronkelijke berekening volgens Young worden alleen de antwoorden vijf en zes meegeteld. De berekening van Rijkeboer telt alle antwoorden mee en berekent een gemiddelde. Deze wordt als meest betrouwbaar gezien. Ik kijk altijd naar beiden. De oorspronkelijke berekening geeft aan waar de cliënt ‘vrijwel geheel waar’ en ‘helemaal waar’ heeft ingevuld: dus de extreme scores. De berekening van Rijkeboer toont het gemiddelde beeld en heeft duidelijke afkappunten. Deze is voor mij leidend.

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.