Slaapproblemen Stressortherapie en Slaaplessen

Welkom op het SOLKNet Forums Sparringplein Slaapproblemen Stressortherapie en Slaaplessen

Dit onderwerp bevat 4 reacties, heeft 3 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Enny Versteeg 2 jaren, 10 maanden geleden.

 • Auteur
  Berichten
 • #512

  Slaapproblemen beginnen met piekeren. Dit zit in het ventromediale gebied, bij oud zeer. Dat stoort de slaapkern in de hypothalamus, als onderdeel van het limbisch systeem. Piekeren hindert het slapen in de slaapkern in de hypothalamus. Dat betekent dat het piekeren in het onbewuste opgelost moet worden. Daar zit de stressor, daar zitten de spoken in het ventromediale gebied.
  In het boekje Slaaplessen’ van Francis van Lanen staan goede tips en oefeningen om richting en sturing te leren geven aan piekeren. Oefeningen om het brein ‘op te voeden’, dat wil zeggen overdag aandacht geven aan het opruimen van het brein, ordenen en kaderen. En ‘lucht’ maken in het hoofd voor het slapen gaan. Ook beschrijft het boekje een mooie mix van cognitieve therapie en ontspanningsoefeningen om de rust in bed terug te leren vinden. Het brein is zo makkelijk te conditioneren op een slechte nachtrust, met niet gewenst slaapgedrag, dat dit weer terug gekalibreerd moet worden. Het boekje is te bestellen op http://www.slaaplessen.nl
  Groet! Enny Versteeg

 • #513

  Ha ha, Enny! Bedankt voor je mooie bericht, doch slaapproblemen KUNNEN beginnen met piekeren:-)
  Er zijn natuurlijk ook slaapproblemen met hele andere redenen.
  Zweten tijdens de overgang, reflux van maagzuur bij een liggende houding, (chronische) pijn, (centrale)apneu, restless legs . . . Enz.

  De psychosomatisch oefentherapeut is de uitgelezen persoon om de “zachte” (gedrags-pieker) slaapproblemen te behandelen. Het Slaapcentrum is expert op het gebied van de “harde” (bouwfoutjes, apneu, RLS) slaapproblemen.

  SOLK en slaapproblemen raken elkaar voor vrijwel 100%.
  Daarom zijn deelnemers aan het SOLK netwerk zeker gebaat bij gedegen kennis over de behandeling van slaapproblemen. Slaapproblemen kunnen zelfs de aanleiding zijn voor SOLK! Een vicieuze cirkel met daarin slaapproblemen, SOLK en stress is eenvoudig te tekenen.

  Dus SOLK collega’s verdiep jezelf in de slaapfysiologie en psychologie. Het is van grote meerwaarde.
  Meer leuke informatieve boeken zijn:
  Welterusten van Stefan Lucius
  Sleep smarter van Shawn Stevenson
  Collegiale groet, Francis

 • #515

  Francis geeft het mooi aan. Je hebt zachte slaapstoornissen, die passen bij SOLK. En je hebt harde slaapaandoeningen, omschreven beelden met objectiveerbare verschijnselen zoals restless legs of slaap apneu. Deze worden gediagnosticeerd en behandeld in slaapcentra. Francis kan met haar kennis jullie bij de hand nemen.
  Wanneer het inslapen/doorslapen niet belemmerd wordt door zweten pijn, jeuk of ander lijfelijk ongemak en piekeren het slapen verhindert dan…………heeft de stressortherapie kansen de slaapstoornis elegant te behandelen. Enny stipt dit al aan.
  Immers het spookt dan in het oud zeer gebied (vm). Hoe haal je het spook weg? door naar het spook toe te gaan en in de plooien van zijn witte kleed het gezicht van de stressor ontwaren.
  Het schoonmaken van gedachten, limbische hygiëne, vlak voor het inslapen (alles op een rijtje zetten en het hoofd neerleggen) heeft mij altijd goed geholpen.
  Slaap lekker
  Marten

  NB. Hypothese: piekeren in vm verstoort de functie van de preoptische slaapkern in de hypothalamus
  We weten dat vm sterk projecteert op de hypothalamus (Barbas).
  We weten dat piekeren, neuroticisme en stress gepaard gaan met veranderde vm activiteit (Gillihan, Ohira, Wang J, Wang L)

  Barbas H, Saha S, Rempel-Clower N, Ghashghaei T. Serial pathways from primate prefrontal cortex to autonomic areas may influence emotional expression. BMC Neurosci. 2003 Oct 10;4:25.
  Gillihan SJ, Xia C, Padon AA, Heberlein AS, Farah MJ, Fellows LK. Contrasting roles for lateral and ventromedial prefrontal cortex in transient and dispositional affective experience. Soc Cogn Affect Neurosci. 2011 Jan;6(1):128-37.
  Ohira H, Isowa T, Nomura M et al. Imaging brain and immune association accompanying cognitive appraisal of an acute stressor.Neuroimage. 2008 Jan 1;39(1):500-14.
  Wang J, Rao H, Wetmore GS, Furlan PM, Korczykowski M, Dinges DF, Detre JA. Perfusion functional MRI reveals cerebral blood flow pattern under psychological stress. Proc Natl Acad Sci U S A. 2005 Dec 6;102(49):17804-9.
  Wang L, Paul N, Stanton SJ, Greeson JM, Smoski MJ. Loss of sustained activity in the ventromedial prefrontal cortex in response to repeated stress in individuals with early-life emotional abuse: implications for depression vulnerability. Front Psychol. 2013 Jun 4;4:320.

 • #516

  Francis en Marten,

  Hartelijk dank voor deze aanbevolen boeken en literatuur. Dat is mooi kennis delen, zoals we dat bedoelen in dit netwerk.

 • #778

  Interessant:
  Uit een recent onderzoek is gebleken dat de kwaliteit van slapen van patiënten met chronisch lage rugpijn duidelijk slechter is dan die van gezonde mensen. De slechte slaapkwaliteit blijkt daarbij een negatief effect te hebben op de fysieke component van kwaliteit van leven van de SF36.

  Sezgin, M., Hasanefendioğlu, E.Z., Sungur, M.A., Incel, N.A., Cimen, Ö.B., Kanik, A. & Sahin, G. (2015).
  Sleep quality in patients with chronic low back pain: a cross-sectional study assesing its
  relations with pain, functional status and quality of life. Journal of Back and Musculoskeletal
  Rehabilitation, 28, 433-441.

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.